Što je to marihuana?

Marihuana je osušeno i smrvljeno lišće biljke ( može zajedno sa stabljikom i cvjetovima ) nekoliko vrsta indijske konoplje . Canabis sativa, canabis Indica, canabis rudealis i njihovih hibrida. Liči na finijem ili grublje izrezan duhan karakterističnog mirisa na sušenu sijeno, a gorenjem se oslobađa jaki miris zapaljenog suhog lišća.

Ulična imena: trava, ganndža, vutra, džoint i dr.
Marihuana je jednogodišnja biljka (muška i ženska) u obliku grma visokog jedan do dva metra. Dijelovi biljke pripremljeni za upotrebu 4-12% psihoaktivnog sastojka THC. Uzgojem u kući pod umjetnom rasvjetom količina aktivnog sastojka se povećava. Hašiš je briketirana smola marihuane ili u vidu ulja. Marihuana sadrži 1-1,5 % THC, a hašiš oko 10-12 % THC. Često se na ulici kaže za hašiš: šit.

Povijest marihuane?
Koristila se kao lije u Centralnoj Aziji i Kini 3000 godine prije Krista. Oko 1900. počela se upotrebljavati na zapadu a u Americi je proglašena 1937 godine.

Marihuana i zakon?
Njezino je uzgajanje, prerada, posjedovanje, prodaja i kupovanje ilegalna u većini zemalja svijeta pa i Hrvatskoj. Gdje su za sve opojne droge predviđene iste kazne te se uvjetnom zatvorskom kaznom sa mjerom obveznog psihijatrijskog liječenja.

Kako se upotrebljava marihuana?
Marihuana se upotrebljava pušenjem, jedenjem i pijenjem čaja. Najčešće se puši u obliku jointa, cigarete koja sadrži mješavinu duhana i marihuane. Pored ovog načina može se pušiti pomoću običnih i vodenih lula (nargila). Efekt se primjećuje nakon nekoliko dimova dostižući maksimum za 15 do 20 minuta. Djelovanje jedne cigarete traje dva do tri sata.

Popijena ili pojedena marihuana ispoljava efekt nakon pola sata sa dužinom trajanja od tri do šest sati.
Hašiš se upotrebljava pušenjem ili jedenjem. Najčešće se puši lulama i to vodenim (nargile) pomiješan sa duhanom
Canabisovo ulje upotrebljava se također pušenjem ili jedenjem. Puši se tako da se duhan natopi uljem.

Učinci uživanja marihuane?
Aktivni sastojci kanabisa THC nakon ulaska u tijelo, nošeni krvotokom vežu se za receptore u mozgu. Najveći dio tih receptora nalaze se o dijelu mozga zaduženog za pamćenje, razmišljanje, koncentraciju, percepciju, osjećaj zadovoljstva, te koordinaciju pokreta. Stoga se javljaju poteškoće u kratkoročnom pamćenju, smanjenju sposobnosti koncentracije i učenja, primjena percepcija stvarnost i to osobito vremena (vrijeme ide sporije), povišenje senzibilnosti osjetila – osobito kad se radi o bojama, ukusu i muzici, zatim poremećaj ravnoteže i koordinacije pokreta, a kod veće konzumacije droge može doći do snažnih halucinacija. Rad srca je ubrzan, krvni pritisak povišen ( zato se izričito zabranjuje srčanim bolesnicima), oči su crvene sa proširenim zjenicama.

Što se tiće utjecaja na raspoloženje i ponašanje, konzumiranje marihuane izaziva euforiju sa hiperaktivnošću, pojačanom govorljivošću, osjećajem bezbrižnosti uz bezrazložno smijanje, ali isto tako mogu izazvati anksioznost i napade panike, a halucinacije mogu biti izrazito neugodne i zastrašujuće.

Kombinacija marihuane i alkohola je izrazito neugodna jer im se učinci zbrajaju, potiču jedno u drugome najgore učinke, što često uzrokuje obamrlost, mučninu i tupilo.

Marihuana i zdravstveni – socijalni problemi?
Uživanje većih količina izaziva probleme sa dišnim sustavom, upala grkljana, bronhitis, astma, ( joint ima 50% više kancerogenih tvari od duhana) crvenilo i otok očnih kapaka, alergije, gubitak inicijative, nesanica ili skraćenje dužine spavanja, problemi s pamćenjem.

Tolerancija na ove droge se ne razvija. Pri dužem uzimanju javlja se umjerena psihička ovisnost. Fizička ovisnost se ne javlja ili je prisutna u rijetkim slučajevima. Moguća je pojava amotivacijskog sindroma odnosno ozbiljan nedostatak interesa, energije i motivacije za bilo kakve aktivnosti u životu. Prisutna je nebriga za spoljni izgled, ličnu higijenu i odijevanje.

Potencijalna medicinska upotreba kanabisa?

  • popravak raspoloženja kod pacijenata koji su napeti i trpe velike bolove.
  • Liječenje mučnine kod kemoterapije kod pacijenata gdje drugi lijekovi nemaju efekta
  • Sprečavanje mršavljenja i gubitka apetita kod bolesnika s AIDS-om i karcinomom
  • Multipla skleroza, umanjuje grč mišića uzrokovan multiplom sklerozom ili ozljedom kralježničke moždine

I na kraju: Marihuana vas ipak dovodi pred vrata…………