Adolescentska dob je dob velikih fizičkih i psihičkih promjena u odrastanju. Djevojčice pomalo postaju žene, a dječaci muškarci. U toj dobi česti su eksperimenti sa alkoholom i drogom. Nažalost, mladi ne uviđaju povezanost između trenutnih postupaka i posljedica. Osjećaju se neuništivim i imunim na probleme koji pogađaju druge. Korištenje alkohola i pušenje u ranoj dobi povećava opasnost od korištenja droga u kasnijoj. Neki će mladi isprobati i prestati, drugi će povremeno konzumirati bez značajnih problema, a kod pojedinaca razviti će se ovisnost i prelazak na teže droge nanoseći time znatnu štetu i sebi i drugima.

RAZLOZI ZBOG KOJIH MLADI ISKUŠAVAJU ALKOHOL I DROGE

  • znatiželja
  • jer se osjećaju dobro
  • da bi smanjili stres
  • da bi se prilagodili
  • da bi se osjećali odraslima.

Rizik za razvoj ovisnosti povećava se ako netko:

  • ima povijest zlostavljanja unutar obitelji
  • ako je prisutna depresivnost
  • ako je prisutna niska razina samouvjerenosti
  • ako imaju osjećaj da ne pripadaju sredini u kojoj provode vrijeme

 

DOTICAJ MLADIH S ALKOHOLOM I DROGOM
Mladi na razne načine mogu stupiti u doticaj sa alkoholom, legalnim i ilegalnim drogama.
Legalne droge uključuju alkohol, inhalatore, lijekove protiv kašlja, hladnoće, spavanja, za smirenje i dijetetske preparate.
Pod ilegalnim drogama podrazumijevamo marihuanu, stimulansi (speed i kokain ), LSD, opijati, heroin i sintetičke droge ( ecstasy )

UPOTREBA ALKOHOLA I DROGA U MLADIH
Upotreba ilegalnih droga u mladih je u porastu, a upotreba alkohola i marihuane u srednjoj školi postala je česta.
Upotreba droge povezana je sa raznim negativnim posljedicama, konzumiranje «teških» droga u kasnijoj dobi, neuspjeh u školi, slabo rasuđivanje koje dovodi do nesretnih slučajeva, nasilja, neplaniranog i nesigurnog seksa i suicida.

UPOZORAVAJUĆI ZNACI UPOTRBE DROGE I ALKOHOLA KOD MLADIH
Fizički: izmorenost, učestali poremećaji zdravlja, crvene i staklene oči, neprestani kašalj, prekomjerno znojenje, drhtanje ruku, «naježena» koža suha usta, upaljeni rubovi usana, nerazgovjetan govor, stalni umor i pospanost.. zjenice su prekomjerno proširene ili sužene (ovisno o vrsti droge ), pa narkoman nosi sunčane naočale, jer mu smeta svijetlost. I jaka opetovana glavobolja i vrtoglavica mogu biti mogući znakovi «početnika»

Emocionalni: promjena ličnosti, nagle promjene raspoloženja, iritiranost, neodgovorno ponašanje, nisko samopouzdanje, slabo rasuđivanje, bezvoljnost, ravnodušnost depresija i nedostatak zanimanja

Obiteljski: započinjane svađe, kršenje pravila ponašanja, povlačenje od obitelji, često izbivanje iz kuće osobito noću

Školski: opadanje zanimanja, negativan stav, loše ocjene, mnoga odsustva, nepovjerenje, problemi s disciplinom

Društveni problemi: novi prijatelji koji se manje zanimaju za uobičajene obiteljske i školske aktivnosti, problemi sa zakonom, prihvaćanje neuobičajenih stilova u oblačenju i glazbi

PORUKA RODITELJIMA
Možete pomoći ranim upućivanjem na problem droge, otvorenom komunikacijom, oblikovanjem dobre životne uloge, te ranim prepoznavanjem problema koji se možda razvija.